8.novembrī Nīkrāces saieta namā Gardēžu klubiņš mīļi aicināja ikvienu uz Mārtiņdienas svinēšanu, līdzi ņemot labu garastāvokli un cienastu, kura viena no sastāvdaļām būtu āboli. Ģimenes atbalsta centra vadītāja Inese Ivāne stāstīja par ābolu vēsturi, izmantošanu un tā veselīgajām uztuvielām.
Pirmie āboli parādījās 17. gs., tad bija tikai 4 ābolu šķirnes. Mūsdienās visā pasaulē ir tuvu pie tūkstoš ābolu šķirnēm, no kurām 220 šķirnes ir pazīstamas arī Latvijā. Āboli ir ne tikai garšīgi. Tie var palīdzēt saglabāt labu veselību. Ābolos nav holesterīna, tajos ir maz tauku un nātrija, turklāt tie ir labs kālija avots. Ābolos esošās šķiedrvielas palīdz uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs. Ābolā esošā viela kvercentīns zināmā mērā neļauj attīstīties sirds – asinsvadu slimībām, darbojas kā antioksidants, tai piemīt pretiekaisuma un pretalerģiska ietekme, aizkavē grumbiņu un cukura diabēta komplikāciju veidošanos. Lai saņemtu visas ābolā esošās vielas, dienā vajag apēst vismaz 1 ābolu ar visu mizu.
Ābolus bieži izmanto dažādos ēdienos. Par godu Mārtiņdienai Gardēžu klubiņa rīkotajā pasākumā varēja nobaudīt ābolu cienastu, žāvētus ābolus, ābolu sulu, kā arī iepriekš mājās pagatavotus ēdienus. Tiem tika doti īpaši nosaukumi, piemēram, celtnieku rausis, slinkā Užuļu kūka, Aploku rausis, kā arī Ingas fiksie keksiņi, kuri tika gatavoti uz vietas. Dalībnieces degustēja ēdienus, vēlējās uzzināt receptes, lai pašas mājās varētu tos gatavot. Rezultātā sanāca īsts svētku mielasts un labi pavadīts laiks.
Teksts - Elīna Ozola, biedrības „Ventas krasti” brīvprātīgā darbiniece
Foto - Elīna Ozola, Inga Koļesova